Новини

Награждаване на отличените участници в интерактивния сайт-игра daobicham.com

Отличените участници ще бъдат наградени на 12-ти септември, от 17.30 часа в зала „Американски център“ на Столичната библиотека (пл.“Славейков“ 4).

Фондация „Еуфония“ успешно приключи своя проект „Предпочитам да обичам“. Проектът стимулира търсенето на модерни и иновативни решения в образователната сфера и насърчи творческата реализация на младите хора от столичните училища. Като коректни партньори Българският П.Е.Н. - Център, Столичната библиотека и Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование към МОН подкрепиха изграждането на интерактивния сайт daobicham.com, неговото разпространение и популяризиране.

Днес, когато говорим за епидемична вълна от враждебна реч, битката за душите на младите е особено тежка. Интернет пространството допуска бързо и лесно общуване, носи усещането за сигурност и кара младежите да се чувстват неуязвими, без да имат изградени морални и психологически бариери срещу езика на омразата, широко разпространен в онлайн средата. Фондация „Еуфония“ предложи оригинална творческа алтернатива на говоренето с омраза. Проектната идея да противопостави на хейтърството един неупотребяван досега ресурс - говоренето с думи за обичта, изписани от най-добрите български и световни писатели и поети, получи одобрението и финансова подкрепа от Програма „Европа“ на Столичната община. „Предпочитам да обичам“ е проект за младите хора на София. Целевата група на проекта, във възрастовия обхват от 15 до 29 години, живее в една модерна европейска столица с богато наследство и динамичен културен живот. По-голямата чат от тях са ученици от прогимназиалната и горна образователна степен. Никоя друга институционална или социална среда не предлага повече възможности за обучаване в не-мразенето, както училището. В проекта се включиха възпитаниците от над 15 представителни образователни институции в столичния град.

Интерактивният сайт-игра стартира в началото на месец април. За проектния период, в daobicham.com са регистрирани 1 556 посетители, от които 1 136 са уникални. Броят на разгледаните страници е 26 106. За 5 месеца са направени общо 130 235 хита. От всичките 100 участници в интерактивната игра, 82-ма са носители на индивидуални и колективни награди. По-голяма активност са проявили момичетата. Отличените момчета са 20%. Почти половината от наградените (48%) са избрали да напишат свое послание за любовта. Останалите 52% са решавали куизи. Първа частна английска гимназия „Уилям Шекспир”; НГДЕК "Св.Константин Кирил Философ" и Фондация „Дечица“ са колективните победители в интерактивната игра. Всичките 19 носители на индивидуални награди получават книги и ваучери за книги.

Младите хора изпратиха до daobicham.com  много интересни послания:

Когато обичаш, си по-добър човек.

Любовта те прави по-добър и по-усмихнат.

Мразенето е твърде голяма тежест за носене.

Любовта понякога те кара да правиш глупости.

Не искам никога и никого да мразя ...

Решаването на куизи целенасочено допълни познанията на учениците: Най-малката книга в света е „Цветята на четирите сезона’’; Хайку е традиционна японска лирическа поезия; 21 март е световен ден на поезията; Най-дебелата книга в света е от Агата Кристи и тежи над 8 килограма...

Отличените участници в интерактивния сайт-игра daobicham.com ще бъдат наградени

на 12-ти септември,

от 17.30 часа

в зала „Американски център“ на Столичната библиотека (пл.“Славейков“ 4)

София от хилядолетия е символ на толерантността. „Предпочитам да обичам“ допълни добрите практики на общинските власти с нов, граждански прочит на политиките за ограничаване на речта на омразата. „Борбата с езика на омразата означава да правим добро, а не просто да говорим за него“.

Езикът на омразата не е български патент, има ясно трансгранично и транснационално измерение. Не е по силите и на най-мащабния проект да пребори хейтърството. „Предпочитам да обичам“ извървя през последните месеци своята малка стъпка срещу говоренето с омраза. Утре други следващи успешни проектни идеи ще умножат резултатите и общата им енергия, със сигурност ще предизвика промяна. Езикът е силно оръжие, но думите за обич са още по-силно оръжие.

С думите за обич, можем да започнем да променяме света. Любовта може да промени света. Звучи твърде хубаво и утопично, но трябва да го искаме и убедено да се стремим към това.

Search